Duistere verhalen nu ook in het Deens en Duits

dinsdag 20 september 2022

In het programma Donkerte van de Wadden werken diverse partijen samen om de unieke donkerte in het Waddengebied te kunnen beleven. Samen met ondernemers en lokale partners ontwikkelen zij een snoer van donkertebelevingsplekken langs de gehele Waddenkust waar iedereen welkom is om de duisternis zelf te ervaren. Zo zorgen we ervoor dat het donkere Wad ook in de toekomst geliefd en beschermd blijft.

Goede verhalen helpen hierbij. In opdracht van Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) werd eerder al de Nederlandse brochure ‘De dag heeft ogen, de nacht heeft oren’ samengesteld met een selectie verhalen uit een rijke cultuurhistorie. Om hiermee ondernemers en organisaties te ondersteunen met de invulling van het toeristisch aanbod over donkerte. Nu is er ook een Deense en Duitse versie voor onze partners in het Trilateral Dark Sky Initiative. Dit kan natuurlijk ook goed van pas komen voor de Duitse en Deense toeristen die ons gebied bezoeken.

Meer aandacht voor licht

Vanwege het zuiniger omgaan met energie wordt er steeds meer LED verlichting gebruikt. Goed voor het klimaat, maar minder goed voor mens en dier. Foto’s van astronauten laten zien dat Europese nachten steeds blauwer worden. Onze biologische klok reageert relatief sterk op blauw licht waardoor ons slaapritme kan worden verstoord. Beter zou het zijn om voor iets warm wit licht te kiezen. Lees meer in het artikel De nacht wordt blauw in Europa.

Behoud duisternis

Gelukkig is er in het Waddengebied veel aandacht voor het behoud van duisternis, een belangrijke kernkwaliteit van ons Werelderfgoed. Zoals we eerder schreven in het nieuwsbericht Koester de duisternis. Europees geld voor nieuw meet-netwerk gaat de Rijksuniversiteit Groningen met de universiteiten van Oldenburg (Duitsland) en Aarhus (Denemarken) een robuuste meetmethode ontwikkelen zodat juist ook de ontwikkelingen in het blauwe spectrum goed kunnen worden gevolgd.

Meer informatie

ir. S. (Sonja) van der Graaf. Tel: +31 (0)6 11 48 71 20. E-mail: sonja.vandergraaf@rvo.nl.