Terugblik op Vispassage-congres Groningen

donderdag 9 juli 2015

Maar liefst 550 deelnemers uit 44 landen van over de hele wereld streken eind juni neer in Groningen, om te praten over vis en met name de passeermogelijkheden. Organisator Herman Wanningen blikt terug op een bewogen symposium: “Het was een heftige periode”

Het organiseren van het vispassagecongres was een hele klus voor visdeskundige Herman Wanningen. Het congres is normaliter in Noord-Amerika, maar het leek Wanningen mooi om het nu voor het eerst in Europa te organiseren, in Nederland, in zijn eigen woonplaats Groningen. En dat lukte.

Zalencentrum Oosterpoort was uitverkocht met 550 man. In een dynamische setting konden de internationale vis-experts maar liefst langs 230 sprekers. Het ging over dammen verwijderen, KRW, onderzoekstechnieken, monitoring en nog veel meer. De BlijeVis, ontworpen door Bruno Ens voor de Vismigratierivier, groeide uit tot symbool van het congres.

Opgelucht?
Het was een heftige periode dus ik ben wel opgelucht. We werkten met een begroting van 250.000 euro. En we begonnen met 50.000. Voor dat gat stond ik persoonlijk in. Dus dat is spannend, maar gelukkig is dat goed gekomen.

Slapeloze nachten gehad?
Ja! Wel meerdere, trouwens, hahaha. Maar het was zeer de moeite waard. Je komt mensen tegen die je anders alleen uit de vakliteratuur kent. De Russische visdeskundige Dmitrii Pavlov bijvoorbeeld. Wereldberoemd, maar bijna nooit op congressen, en nu stond ie hier!

Het is dus allemaal goed gekomen?
Ja, en hoe! Alleen maar positieve reacties. Dat doe ik ook niet alleen. Het is een heel team waar je mee samenwerkt. Bijvoorbeeld de vele studenten van het Van Hall instituut. Ze hebben een unieke prestatie geleverd. De organisatie verliep vlot en gesmeerd.

Waar ging het congres over?
Vooral trekvissen hebben last van steeds meer sluizen en gemalen. Van waterkrachtcentrales en ander belemmeringen. Op sommige plekken kun je best dammen verwijderen. Die zijn in de loop van de jaren hun functie verloren. Denk in Nederland bijvoorbeeld aan de houtribdijk en een gemaal in de Vecht.

En ook nog op excursie?
Ja, op tal van plekken in kleine groepen. Bijvoorbeeld op de Afsluitdijk bij de beoogde locatie voor de Vismigratierivier. En bijvoorbeeld ook bij de Elbe, waar de grootste vispassage van Europa is. Elke vis die er doorheen zwemt, wordt geregistreerd. Zo’n monitoringsysteem zou ook geweldig zijn voor bij de Vismigratierivier.

Wat hebben vissen nu aan zo’n congres?
Het is vooral kennisuitwisseling die inspirerend kan werken. Vismigratie is in Europa en Noord-Amerika al een groeiend thema. Maar een Zuid-Afrikaanse wetenschapper vertelde dat hij een eenling is. Hij vond het fantastisch dat er zoveel mensen om vismigratie gaven. Dat inspireert hem om uiteindelijk ook dingen voor elkaar te krijgen. Daar gaat het mij om. Projecten in uitvoering krijgen zodat er minder barrieres zijn en er méér vissen vrij kunnen zwemmen.

Meer weten? http://fishpassage.umass.edu/

Herman Wanningen is als visexpert verbonden aan het Programma naar een Rijke Waddenzee. PRW was bovendien een van de tientallen sponsoren van het vispassagecongres in Groningen.