Zweedse koning maakt kennis met de Vismigratierivier

vrijdag 4 april 2014

De Zweedse koning Carl Gustaf toonde deze week veel interesse in plannen voor de ontwikkeling van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. Hij was vooral geïnteresseerd in het internationale effect die dergelijke vispassages kunnen hebben op de visstand.

Het plan rondom de Vismigratierivier werd in het Zweedse plaatsje Falkenberg uitgelegd door de Drentse visdeskundige Herman Wanningen. Hij was door de organisatie gevraagd om de koning toe te spreken tijdens een feestelijke plechtigheid voor vrije vismigratie.

Aan het Kattegatt (de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken) is namelijk een dam weggehaald zodat vissen weer vrij kunnen migreren. Wanningen was betrokken bij de realisatie hiervan en hij mocht voor Gustav uitleggen hoe deze vispassage ook internationaal van belang is. Tijdens deze presentatie gaf hij ook een korte toelichting over de Vismigratierivier door de Afsluitdijk.

Kado voor de koning
,,Natuurlijk is dat een spannend moment in je carrière”, vertelt Wanningen. ,,Het is allemaal net even specialer. Zo moet je opstaan bijvoorbeeld en na afloop twijfel je toch even of je nu wel of geen hand mag geven. Dat heb ik wel gedaan en ik heb de koning een knuffelsteur gegeven als aandenken aan mijn verhaal.”

De steur kwam vroeger overal in Europa voor. Maar door de aanleg van dammen en sluizen is deze vissoort gedecimeerd. Een geleidelijke overgang tussen zoet en zout water is erg belangrijk voor de steur en andere trekvissen. De Vismigratierivier voorziet in zo’n geleidelijke overgang door de kilometerslange kronkelende brakwaterrivier.

Meer info: Vismigratierivier

Vismigratie-expert Herman Wanningen wordt door het Programma naar een Rijke Waddenzee ingehuurd op projectbasis. Zo helpt hij mee bij de plannen rondom de Vismigratierivier door de Afsluitdijk en zet hij zich namens PRW in voor een verbetering van de vispasseerbaarheid in het Waddengebied.