Weer tienduizenden bergeenden geteld op ‘t Wad

woensdag 6 augustus 2014

Deze zomer zijn zo’n 42.000 bergeenden aan het ruien op het Nederlandse gedeelte van de Waddenzee, zo blijkt uit de jaarlijkse zomertelling. Dat aantal is vergelijkbaar met vorig jaar. Toen werden er zo’n 43.000 vogels geteld.

Deze week hebben de bemanningsleden van de Waddenunit (De Krukel, Phoca en Stormvogel) weer de zomerinventarisatie uitgevoerd van ruiende Bergeenden. Dit wordt in samenwerking gedaan met Sovon Vogelonderzoek.

Op bovenstaande foto zie je tussen de bergeenden een bruiner exemplaar. Dit is een kruising tussen een Nijlgans en een Bergeend. Dat zie je niet vaak, maar nu staat het mooi op de foto. FOTO: Nico Laros/Waddenunit 

Bergeenden
Zo zag de bemanning van de Stormvogel, samen met Romke Kleefstra (Sovon), in het gebied Oude Zuidmeep/Pijpen zo’n 19.000 stuks. Daarnaast werden er 4.000 Bergeenden gezien, die verspreid waren over de Oostmeep en Vingegat. De Krukel kwam van Holwerd tot het Abt(Zwarte Haan) op een aantal van 12.500. De Phoca turfde nog zo’n 4000 ruiers bij het Balgzand, vlakbij Den Helder.

Inclusief een paar andere tellingen komt het totaal daarmee op 42.200 bergeenden. Dit is overigens nog niet het officiële aantal. Sovon Vogelonderzoek gaat de aantallen nog corrigeren naar aanleiding van extra tellingen vanaf de Friese kust.

Kleine stompjes
De ruiende Bergeenden verzamelen zich jaarlijks vooral in het gebied rond de Meep-Zwarte Haan-Friese kust, omdat het er erg rustig is qua scheepvaart en er is voldoende voedsel aanwezig, zoals slijkgarnalen. Die rust en ruimte hebben ze nodig want de Bergeenden kunnen tijdens de rui niet vliegen, hun vleugels zijn dan kleine stompjes.

Het gebied rond De Meep is ook artikel-20 gebied, wat betekent dat je er niet mag komen. De Waddenunit ziet toe op naleving hiervan zodat de vogels ongestoord kunnen ruien.